Zastupitel hrozí městu trestním oznámením (Dobrý den s Kurýrem, 22.6. 2015, Petr Čech)


 V Uherském Hradišti to mezi koalicí a opozicí opět vře. 

Až trestním oznámením může skončit směna pozemků bez znaleckých odhadů, kterou schválili zastupitelé. Jeho podání nevyloučil opoziční zastupitel Josef Sátora, který už požádal právní kancelář o rozbor. Koalice však pochybení odmítá, směna je prý výhodná. 
Když právníci zjistí pochybení, je mou povinností podat trestní oznámení,“ potvrdil Josef Sátora, kterého zvedla ze židle směna soukromého pozemku na území Mařatského slepého ramene řeky Moravy (Na Zápovědi - pozn. autora) za přístupové pozemky k tenisovým kurtům za Kauflandem, které jsou v majetku města Uherské Hradiště. 


Zastupitel Hradiště hrozí městu trestním oznámením 

Zastupitelé ji posvětili 16 hlasy, šest jich bylo proti, jeden nehlasoval a dva se hlasování zdrželi. I když je soukromý pozemek o 219 m2 větší, jeho majitel ještě doplatí radnici 150 tisíc korun. „Je zarážející, že směna prošla i bez znaleckých odhadů, přitom pozemky u sportoviště jsou i zasíťované, tudíž bez jakýchkoliv dalších investic připravené k případné zástavbě,“ kroutí hlavou Sátora, podle kterého jsou ceny pozemků s inženýrskými sítěmi a zelení úplně někde jinde. Jeho názor podpořil i Antonín Seďa. „Směna je nevýhodná pro město i jeho občany. Ceny za metr čtverečný dotčených pozemků jsou rozdílné,“ zdůraznil Seďa, podle kterého nemá město pozemky směňovat, ale vždy prodávat nebo kupovat na základě znaleckého posudku. „A to se v tomto případě nestalo,“ podotkl předseda Klubu zastupitelů za ČSSD. 


Vládnoucí koalice však pochybení odmítá. „Jsem přesvědčený, že záležitost je pro město výhodná,“ tvrdí Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště. „I když funkční využití pozemků je různé, jsou ve stejné lokalitě, ve které jsme navíc už nějaké pozemky prodávali. Vycházeli jsme tedy z cen v místě a čase obvyklých,“ pokračoval starosta, podle kterého město jen dotáhlo staré dluhy. Soukromý pozemek byl totiž součástí dotačního projektu na revitalizaci okolí slepého ramene řeky Moravy. „Se souhlasem majitele jsme projekt rozjeli, ale vzhledem ke komunálním volbám už směnu neprovedli,“ vysvětlil Blaha. Sportoviště (tenisové kurty, minigolf) a přístupové pozemky k němu tak podle něj už mají stejného majitele. 


Jestli se směnou začne zabývat policie, ukáží nejbližší dny a týdny. „Vyčkám na vyjádření právníků. Když se ukáže, že městu vznikla škoda, podám trestní oznámení,“ prohlásil Sátora. „Trestní oznámení dnes může podat kdokoliv na kohokoliv a nic ho to nestojí. Nemám obavy, město jsme nepoškodili. Není možné všechno měřit jen penězi, v tomto případě je důležitý i obecný zájem. Zrevitalizujeme kus zeleně, která poslouží všem obyvatelům města,“ reagoval Blaha. 

Směna je nevýhodná pro město i jeho občany. Ceny za metr čtverečný dotčených pozemků jsou rozdílné.“ ANTONÍN SEĎA, ZASTUPITEL ČSSD

 

zpět na seznam článků
 
© 2024 Josef Sátora   |   administrace