Sátora poslal na město státní zastupitelství! (Dobrý den s Kurýrem, 24.8. 2015, Petr Čech)


Sátora poslal na město státní zastupitelství!

Vydělalo Uherské Hradiště na pozemkové rošádě? Vedení města je v klidu, z chystaného šetření nemá obavy 

UHERSKÉ HRADIŠTĚ 

Státní zastupitelství si posvítí na směnu pozemků bez znaleckých posudků, kterou schválili zastupitelé Uherského Hradiště. Úřad „zalarmoval“ opoziční zastupitel Josef Sátora, který transakci považuje za nevýhodnou pro město. Koalice to však odmítá. 
Sátora zpočátku zvažoval podání trestního oznámení, ale nakonec vyčkal na právní rozbor, po kterém navštívil Obvodní státní zastupitelství v Praze 1, kde podnět předali kolegům do Uherského Hradiště. „Jelikož i podle právníků byla směna nevýhodná, město získalo pozemek nižší hodnoty, podal jsem na zastupitelství podnět k prošetření možného spáchání trestného činu,“ potvrdil Sátora. 
Ze židle jej zvedla směna pozemků podnikatele Dalibora Kaňovského na území Mařatského slepého ramene řeky Moravy (Na Zápovědi - pozn. autora) za přístupové pozemky k tenisovým kurtům za Kauflandem, které jsou v majetku města. Státní zastupitelství však podle radnice nemá co odhalit. „Město postupovalo správně, nijak nepochybilo,“ je přesvědčený Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště, podle kterého nebyl do projednávání směny pozemků v zastupitelstvu vznesen požadavek na vypracování znaleckých posudků. „A to v komisích zastupitelstva ani radě města,“ podotkl Blaha. 
Uherské Hradiště podle něj na pozemkové rošádě ještě vydělalo. 


„Tvrzení některých zastupitelů, že někdo zbohatne na úkor občanů, je nesmyslné. Po medializaci jsem nechal vypracovat znalecké posudky, ze kterých je zřejmé, že jsem na směně prodělal. I s poplatky za převod a zápis do katastru nemovitostí jsem zaplatil zhruba o sto tisíc víc,“ reagoval podnikatel Dalibor Kaňovský. 

Ze znaleckého posudku, který respektuje platný územní plán, podle něj vyplývá, že směněné pozemky města měly hodnotu 396 132,28 korun a jeho pozemky 334 148,30 korun. „Jelikož podmínkou směny byl doplatek radnici 150 tisíc, z ekonomického pohledu město získalo navíc pozemky v hodnotě osmaosmdesát tisíc korun,“ tvrdí Blaha. „A je nutné také připomenout, že získaný pozemek je součástí vznikajícího parku Mařatské,“ dodal. 
I když podnikatel získal přístupové pozemky k tenisovým kurtům, fiftýny už počítat nebude. „Jeho podnikatelským záměrem je postavit zde rodinné domy, už dokonce podal návrh na změnu územního plánu, protože aktuálně jde o plochu, sloužící sportu a rekreaci. Trvalé bydlení je vyloučené,“ prozradil Sátora. „Nemíníme se vyjadřovat ke spekulativním závěrům. O případné změně územního plánu rozhoduje zastupitelstvo,“ reagoval starosta Stanislav Blaha. 


Jakmile zastupitelé žádosti vyhoví, město si podle Kaňovského přijde na další peníze. „Město má můj veřejný příslib, že případný rozdíl budoucí hodnoty pozemku po změně územního plánu městu doplatím, ať už formou daru nebo financováním nějaké akce,“ prohlásil Kaňovský. 

 

zpět na seznam článků
 
© 2024 Josef Sátora   |   administrace