Vyrazte s námi za kulturou...


Už máte plán na příští čtvrtek? Chodíte rádi za kulturou a do divadla? A co takhle absurdní drama? Měl bych pro vás tip na představení. Vstupné je zdarma a repríza hry nebude. Nicméně jde o tragikomedii na pokračování a časem možná přibude i její záznam, aby si ji kdokoliv mohl přehrát i ve svém obývacím pokoji. V představení se snoubí groteskní prvky s černým humorem. A jaké bude dějství?

Na jevišti se odehraje příběh souručenství muže a ženy – dvou starostů, dříve nesmiřitelných rivalů, avšak nyní spolu ruku v ruce, aby opanovali malou obec v podhůří Chřibů. Při své urputné snaze uzmout všechno jen pro sebe se odmítají bavit s volenými zastupiteli, kteří stoji mimo klaku jejich věrných. Co naplat, že zastupitelé se kterými se nechtějí bavit reprezentují pětinu obyvatel obce. Na to však naši dva hlavní aktéři nehledí a v duchu nejlepších machiavelistických tradic bez skrupulí prosazují „rozděl a panuj“. Radu obce obsadí pouze svými věrnými. Aby kontrolovali sami sebe, tak kontrolní výbor zastupitelstva obsadí jen těmi se správnou stranickou knížkou. U finančního výboru je to jakbysmet, jelikož veřejné prostředky přeci jen nejlépe ohlídá ten, který s nimi může nakládat. Nebo snad ne? Neexistuje! Nikdo se nebude dívat pod prsty naší koalice. Vládneme, nerušit! Opozice nedostane nic.

Avšak jak už to u těchto příběhu bývá, kdy jedni chtějí brát všechno a těm druhým nedat nic a ještě je nejlépe pošpinit a zadupat, tak lze očekávat velké zvraty v celé hře. Uvědomění si politických chyb koalice nepřijde zřejmě hned, ale určitě se projeví v dalších dějstvích. Ostrakizovaní zastupitelé slíbili lidem, že budou pracovat pro obec a je to jejich nejvyšší priorita. Neprahnou po tíži uvolněných seslí a mohou se věnovat své práci.

Zastupitelé Buchlovjanů se zaměří na transparentnost radnice a otevřenost úřadu, na podporu zájmových a sportovních aktivit mládeže, na výstavbu dostupného bydlení pro mladé nebo seniory a v neposlední řadě na vybudování bezpečných cyklostezek. Zákon mají na své straně, jelikož v tomto je pamatováno, že je naprosto jedno kdo vede radnici a kdo se s kým baví a nikoliv, poněvadž zvolený zastupitel má právo plného přístupu ke všem informacím ve vztahu k činnosti obce.  

První dějství představení proběhne ve čtvrtek 20. října od 18.00 ve společenském sále „Restaurace u páva“.

Na jevišti zazáří široká plejáda místních herců z řad ochotníků, sportovců, hasičů, podnikatelů, úředníků nebo starostů. Jelikož režisérem tragikomedie je sám život, tak lze časem očekávat i zjevení „deus ex machina“.

Všichni jste srdečně zváni!

PODKLADY PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA:

https://buchlovjane.cz/ustavujici-jednani-zastupitelstva/

 

zpět na seznam článků
 
© 2024 Josef Sátora   |   administrace